При смяна на старата дограма с нова, е добре да знаем как след подмяната да я потдържаме и каква трябва да бъде правилната експлоатация, за да удължим живота максимално дълго на PVC дограмата.

Поддържане на PVC дограма

Трябва да смазваме периодично заключващите механизми и панти на прозорците и вратите. Трябва да внимаваме да не попада пясък, вар или други частици особено по време на строителните дейности в жилището. Не трябва да позволяваме да се натрупва прах по уплатнителите, за тях има специални препарати, които предпазват уплатненията от атмосферни влияния и ги правят по-гъвкави. Прозорците от ПВЦ профили са устойчиви на слънце и атмосферни влияния, за белите профили е хубаво да се използват препарати, които лесно почистват натрупалите се прашинки по дограмата с течение на времето.

Проветряване на жилището

Старите дървени прозорци и врати имат и положителни черти, те са че повечето не се затварят много плътно и това позволява навлизането на свеж и по-студен въздух, който се смесва с топлия въздух вътре и така не позволява образувнето на влага. Новите прозорци са вече друг въпрос, те се затварят много добре и ако не се отваря периодично за проветрение, може да доведе до появата на конденз.
Възникване на влага

Помещенията в едно жилище се делят на сухи и влажни. Към влажните спадат помещенията, в които се произвежда повече пара, като например кухни, бани и дори в спалнята, колкото и странно да звучи. Това е така, защото докато спим всеки човек отделя от 1 до 2 л вода. В кухнята се появява влага в следствие на готвенето, в банята от къпането, прането и други. Понякога в спалните се появява доста влага, поради това, че температурата е по-ниска от другите помещения. За това най-доброто решение е „проветрявайте по-често“.

Образуване на конденз

Появата на кондез по стъклопакета и съответно по рамките на прозорците. Но не трябва да се бърка запотяването с появата на конденз във вътрешността на стъклопакета – ако забележите конденз между стъклата това може да говори за дефектен стъклопакет и добре да потърсите намесата на специализиран сервиз. Конденза започва винаги от най-студената част на жилището. Може да се появи в неотоплямите части на дедено помещение. Освен по стъклата, конденз може да се появи и по стените, да се образуват мухал и плесен и да се получат грозни петна и да нарушат не само визията, но и самата стена. При спазване на някои прости правила, примерно като редовното проветряване и потдържане на еднаква температура в цялото жилище, може да Ви спести доста главоболия.


ПВЦ Дограма София ООД