Когато целта е постигане на добра топлоизолация и същевременно редуциране на прекомерното навлизане на слънчева светлина в дадено помещение, тогава стъклата 4 сезона са правилният избор.

Какви са предимствата на нискоенергийното стъкло и какво всъщност представлява то ?


Стъклото четири сезона може да се срещне още с названията всесезонно, „енерджи стъкло”, или така нареченото нискоенергийно стъкло. Това е така, защото при този вид стъкло пропускането на топлина е възможно и в двете посоки – както отвън навътре, така и обратната посока, което е възможно благодарение на метализираното покритие, положено  от едната страна на стъклото 4 сезона. Пропускането на топлина и в двете посоки отличава нискоенергийното от нискоемисионното стъкло, защото при второто пропускането на топлина е по-голямо отвън навътре, отколкото в обратната посока. Тази характеристика на нискоемисионното стъкло е удачна през зимата, защото по този начин в стаята се задържа повече топлина, но през лятото задържането на прекомерна топлина в стаята причинява дискомфорт. При стъклото 4 сезона този проблем е решен с метализираното покритие което притежава стъклото както вече споменахме по-горе. Нискоенергийните стъкла са подходящи за използване през всички сезони, но най-вече това се усеща през студените месеци, когато топлината се задържа вътре в помещенията, което автоматично означава по-ниски разходи за отопление, дори при големи повърхности на прозорците. През лятото енерджи стъклата ограничат навлизането на слънчевата светлина като по този начин спомагат за поддържането на постоянен по-хладен климат в помещенията.

Къде можем да го поставим?


През летния сезон, когато в стаите навлиза прекомерна слънчева светлина температурата се покачва осезаемо и става изключително горещо. Това се усеща най-вече в помещенията с южно и западно изложение, където слънцегреенето е постоянно през по-голямата част от деня. В този случай стъклата четири сезона предлагат регулиране на светлината и топлината, навлизащи в стаята.
От друга страна през зимата, студените северни стаи също са некомфортни за обитаване, тъй като се затоплят по-бавно. И тук стъклата четири сезона предлагат най-доброто решение за изолиране от студа и осигуряват по-благоприятни температури.
Както при слънчевите, така при студените стаи стъклата четири сезона осигуряват около 50 % пестене на енергия.

Характеристики на стъклата четири сезона

Някои от най-важните качества на нискоенергийните стъкла са:
 • Топлинната изолация – нейната стойност надхвърля топлоизолационните стойности на другите видове стъкло;
 • Високата селективност - благодарение на нея, помещенията на които са поставени стъкла четири сезона са независими от атмосферните условия навън;
 • Соларният фактор – чрез него се постига висока защита от слънчевите лъчи и нежеланата топлина намалява с повече от 2/3

  Стъклопакет със стъкло четири сезона

  Най-често стъклото четири сезона, което е с дебелина 6 мм се комбинира в стъклопакет с обикновено бяло стъкло като общата дебелина на стъклопакета може да бъде 24 мм или 36 мм. Вторият вариант е подходящ, когато е необходимо да се постигне повишена шумоизолация.

  Има и трети вариант, при който стъклопакетът включва стъкло четири сезона заедно с едно обикновено стъкло и трети вид, Ка стъкло. Общата дебелина на такъв стъклопакет може да бъде 32 мм или 40 мм.
  Стъклото четири сезона може да бъде и с оттенъци (зелен, син или кафяв). До момента нискоенергийните стъкла с оттенъци се предлагат с дебелина от 4 мм.
  Възможен е и икономичен вариант на стъклопакет, когато целта е  повишена шумоизолация - вместо да се използва стъкло четири сезона с дебелина 6 мм, друг вид стъкло в стъклопакета може да бъде с тази дебелина.